петък, 21 февруари 2014 г.

Читанка за Kindle

Kindle е пионер сред електронните четци. Сдобих се с това устройство преди около 3 години. Макар да е може би най-добрият електронен четец, устройството има някои досадни ограничения в поддържаните формати и възможностите за инсталиране на допълнителен софтуер.

Читанка е най-богатата електронна библиотека с книги на български език. За съжаление има разминаване между наличните формати на книги, които предоставя Читанка, и тези, които се поддържат от Kindle. Свалянето на книга от Читанка на Kindle изисква компютър, с който да се намери книгата в Читанка, да се свали на компютъра във формат EPUB, да се конвертира до формат MOBI и да се качи с помощта на кабел на Kindle. Този времеемък и досаден процес често убива моментния порив за четене в днешното забързано ежедневие.

След като открих как лесно да свалям книги от Читанка на смарфона си, установих, че отново отделям време да чета книги. Но го правя на смартфона, вместо на електронния четец. Замислих се дали да не пробвам да вдъхна нов живот на Kindle като направя свалянето на книги от Читанка толкова лесно колкото и от смартфон.

След известно време на експерименти първата версия на Читанка за Kindle вече е готова.



Приложението позволява да се свалят книги от Читанка направо на Kindle без помощта на компютър и кабел. Връзката със сайта на Читанка се осъществява през Wi-Fi модула на Kindle.

Повече информация може да намерите на страницата на проекта.

Ново! Вече има лесен инсталатор на приложението.

С пожелание за повече прочетени книги!

20 коментара:

  1. Здравейте, поздравления за разработката на аплета... Във всички случаи много полезен, ако човек ползва редовно читанка.инфо - позволява например сваляне на книги от обществен wifi. При мене работи без проблеми на Kindle 4. Само се наложи да дам позволение и да се пишат файлове във external.policy, не знам дали това е било необходимо и при вас с тройката. Естествено трябва да се вземе в предвид, че по този начин се дава свобода на ап-овете да правят "поразии" по системата :) Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се, че сте успели да инсталирате приложението и го намирате за полезно.

    Току-що проверих external.policy файла на моя Kindle 3. В края на файла има следната инструкция:

    grant {
    permission java.io.FilePermission "/mnt/us/-", "read,write,execute";
    };

    Възможно е на Kindle 4 да липсва. Ще съм благодарен ако ми изпратите external.policy файла от вашия Kindle. Ще го сравня с моя и ще актуализирам упътването за инсталация.

    ОтговорИзтриване
  3. Необходимо е по-подробно обяснение за стъпките на инсталация, с някои от които не можах да се справя.
    USBnetwork как се използва с windows , за да се променят файлове на kindle4.
    Иначе идеята е уникална стига да е обяснено по подробно всеки би се възползвал

    ОтговорИзтриване
  4. Привет, Калояне,

    Поздравления за чудесната идея да улесните четенето на книги на Kindle :)
    Имате ли намерение да направите приложението съвместимо с Paperwite ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет!

      За съжаление приложението няма как лесно да стане съвместимо с Paperwhite, защото Paperwhite и по-новите Kindle устройства са коренно различни от старите Kindle 3/4. По-специално, потребителският интерфейс е чрез сензорен екран вместо клавиатура. От това следва и изцяло различен програмен интерфейс... Казано накратко, приложението трябва да се създаде наново за Paperwhite.

      Отделно Амазон не публикуват официално програмния интерфейс и намирането му е доста трудно, чрез ровичкане в разни форуми. Документация няма и прочие неща, които правят създаването на приложения доста трудно. Последващото им инсталиране също - ако се чудите защо инструкциите за инсталация за толкова безбожно сложни :)

      Вкъщи все още си ползваме стария Kindle 3. Засега не виждаме нужда от по-ново устройство. Т.е. засега не планирам да правя нещо в посока на по-новите Kindle устройства.

      Въпреки това, за който има достатъчно ентусиазъм и технически умения, мога да препоръчам инсталирането на приложението KOReader. KOReader поддържа протокола OPDS и Читанка може да се добави като OPDS каталог, подобно на начина, който съм описал в статията "Читанка за смартфони"

      Изтриване
  5. Привет, писах ти в проекта за читанка на Киндъл. Ще се побъркам забих на един от ходовете. Адски сложно е, а не си направил никакво описание. Не си честен в тази насока:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, чак "никакво описание" е силно казано. Ако все още имаш сили да пребориш Киндъла, пиши в проблема, който си отворил в проекта, докъде точно си стигнал и ще помогна с каквото мога.

      Изтриване
  6. За Paperwhite всъщност е много лесно. Кликате menu - experimental browser и въвеждате
    https://pechkov.chitanka.info/mobi/ и после си го запомняте в bookmarks. Може да махнете някои от другите, за да ви излиза отгоре при стартиране на браузъра без да скролвате. Сваля си книжките екстра и веднага се появяват на началния екран.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарности за споделянето, от няколко дни се опитвам без успех.

      Изтриване
    2. Благодаря за споделянето.Аз съм с последния Paperwhite и при мен работи без проблем.

      Изтриване
    3. Аз съм с Kindle Paperwhite от януари 2020г. Благодаря за напътствията, но бихте ли сподели по-подробно отделните стъпки - като за лаици? Благодаря предварително!

      Изтриване
  7. Моля за помощ по отношение на external.policy файла. С Kindle 4 съм (версия 4.1.3) и в /opt/ директорията нямам папка amazon. Търсих и останалите поддиректории без успех.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! В момента работя върху инсталатор, който значително да опрости процедурата по инсталиране без да се налага да се пипа ръчно по файловата система на устройството.

      Изтегли файла update_chitanka_k4x_install.bin оттук: https://dl.dropboxusercontent.com/u/74228612/update_chitanka_k4x_install.bin

      След това го копирай в главната папка на устройството в режим на USB диск. След това обнови Kindle от Меню > Settings > Меню > Update Your Kindle.

      След като приключи обновяването приложението ще е инсталирано успешно.

      Единственото изискване, преди да пристъпиш към горните стъпки, е устройството да е отключено (jailbreak), но предполагам това вече е направено.

      Изтриване
    2. Мерси много! И USBnetwork съм сложил. Даже беше голям зор, защото нямам опит с Линукс и докато го подкарам... Използвах WinSCP за файл трансфера. Препоръчвам го, ако някой мисли да минава по стария път и е с Windows.

      Изтриване
    3. Работи перфектно инсталацията! Безпроблемно и отнема секунди. Заедно с джейлбрейка може да се инсталира само за няколко минутки.

      Изтриване
    4. Благодаря за потвърждението! В следващите дни ще обновя инструкциите на страницата на проекта.

      Изтриване
  8. Здравейте,
    Закупих kindle paperwhite.
    Какви настройки трябва да се направят за може да се чете на български език.

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте и от мен :)
    За съжаление и аз съм в тази патова ситуция кадето немога да намерия нищо за KINDLE 7GEN WP63GW което да подържа UNICODE клавиатура i Българско меню.
    Единствено което намерих и работи е JAilbreak от този форум:
    https://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=265675
    МНого ще съм благодарен ако някой знае начин да решим проблема.

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте на всички и първо да Ви честитя Новата 2022. На мен Снежанка ми подари Kindle Paperwhite 10-th version и наистина инсталирането се оказаха 10 клика. Специални благодарности на всички IT специалисти в лицето на Калоян Раев, които са положили този огромен труд, за да ни е толкова лесно на нас - обикновените читатели! Аз снимах екрана на ел. книга и ще се опитам да paste-на всичките 10 снимки, но не съм сигурен, че ще успея да ги кача. Това не трябва да ви отчайва, защото наистина е много лесно - след като аз успях ви го гарантирам... Приятно четене!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снимки не мога да кача, но от началната страница на Kindle Paperwhite 10 натискате 3-те точки най-горе, най-вдясно. Като се появи падащото меню, избирате "Web Browser". В него въвеждате https://pechkov.chitanka.info/mobi/ и се появява една от страниците на "Читанка". Добре е предварително да се регистрирате на сайта на "Читанка" през лаптоп или десктоп. След което, вече от менюто на БГ сайта избирате каквото искате. Избраната книга, се изтегля в Kindle от едно от приложенията, които се намират отдясно на заглавието или под него. Всъщност това приложение много прилича на знака на Мак Доналдс (m). Искрено се надявам това лаишко описание да ви свърши работа!

      Изтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...