събота, 27 октомври 2012 г.

Читанка за смартфони

Ако сте от феновете на Читанка и търсите по-удобен начин да четете книги от библиотеката директно чрез вашия смартфон, то тази хитрина е за вас.

Наскоро разглеждах програмния код на Читанка и забелязах, че структурата на сайта се предоставя и като каталог във формата Open Publication Distribution System или накратко OPDS. Този формат се използва от голяма част от интернет архивите и, бидейки толкова популярен, се поддържа от повечето приложения за електронни книги, включително и тези за смартфони.

Тук ще опиша как да използвате каталога във формат OPDS на Читанка на телефони с Android. Същото може да постигнете и на телефони, използващи други платформи като iPhone, BlackBerry и т.н. - просто трябва да намерите приложение-четец за книги, което поддържа формата OPDS.

От разгледаните от мен приложения-четци за Android, най-много ми допадна FBReader - богато на възможности, безплатно, свободен софтуер и без каквито и да е досадни вградени реклами.

След като инсталирате FBReader от Google Play и го стартирате, трябва да чукнете върху бутона "Network library" в горния десен ъгъл на екрана.
Това ще ви отведе в списъка с мрежови каталози. Отново трябва да чукнете в горния десен ъгъл - този път върху бутона "Add catalog". Ще се покаже диалогов прозорец, в който трябва да въведете адреса на каталога във формат OPDS на Читанка:
http://chitanka.info/catalog.opds
При чукване на бутона OK FBReader ще установи връзка с посочения адрес и ще разпознае този каталог като "Моята библиотека". Отново чукнете бутона ОК и Читанка вече ще е добавена в списъка с мрежови каталози. Същевременно с това ще се покаже и първото ниво на структурата на каталога.
След като намерите търсената книга отново чуквате на бутона горе вдясно - този път с име "Download".
Книгата се сваля на телефона във формат EPUB. За да я отворите за четене, отново чуквате на бутона горе вдясно, чието име вече се е променило на "Read local copy".
За да четете свалените книги, нямате нужда от връзка с Интернет. Тя е нужна само, когато разглеждате съдържанието на каталога на Читанка. До него винаги може да стигнете като чукнете бутона в горния десен ъгъл на екрана с име "Network library" и изберете "Моята библиотека" от списъка с мрежови каталози.

Приятно четене!

30 коментара:

  1. Благодаря много.Полезна хитринка.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря,същото направих и с cool reader.

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря! Истинско богатство!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря,
    имам следния въпрос, е ли възможно това:
    "Книгата се сваля на телефона във формат EPUB."
    локално в телефона/ридъра/софтуера, да бъде променена настройката по подразбиране и формата на свалените файлове да е друг, примерно .FB2 или това е функция на каталога?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Доколкото виждам, OPDS каталогът на Читанка предоставя всичките налични формати: ePub, fb2 и т.н. Така че явно е функция на четеца да избере да свали книгата точно във формат ePub. Но за FBReader не знам да има настройка какъв да е формата на свалената книга.

      Изтриване
  5. predpochitam Foliant. tragva na vseki telefon i razpoznava vsichki formati ot chitanka

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвах го, но не успях да разбера как да си добавя нов каталог, например този на Читанка.

      Изтриване
  6. Здравей, сега инсталирах куул ридера , но не ми излизат всички автори от читанка, Т. Е. БИНЛИОТЕКАТА не е пълна. Какъв е проблемът.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм използвал Cool Reader. Препоръчвам да провериш дали с FBReader се вижда пълният каталог. Ако се вижда, значи проблемът е в Cool Reader. Ако и с FBReader е същото, значи проблемът е в Читанка - явно OPDS каталогът има пропуски.

      Изтриване
    2. Същият проблем, предложеното решение /FBReader/ работи , изпробвано, излиза цялата листа без да е отсечена от някъде надолу.
      Благодаря!

      Изтриване
    3. И аз имам същият проблем с CoolReader и много ме е яд, щото иначе много си го обичам :) Мисля че проблемът е, че в списъците се показва само първата страница, когато са разделени на повече от една страница на сайта. Аз си ги тегля и без OPDS ако съм много на зор за конкретна книга, но и тези които се виждат не са малко :) Но може някой ден и аз да пробвам този FBReader :)

      Изтриване
  7. Благодаря....тва е едно от хубавите неща в тоя живот!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Много полезно, благодаря от сърце!

    ОтговорИзтриване
  9. Работи и с Moon+ Reader.
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  10. Горещи благодарности и от мен, страстен любител на четенето и на Читанката! :) Усмихнато, прохладно и четящо лято на всички! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Темата е стара сега попадам на нея,но сърдечно благодаря точно това ми трябваше :)

    ОтговорИзтриване
  12. Как да изтрия вече прочетената книга?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако става въпрос за приложението FBReader, значи търсите този отговор: http://fbreader.org/content/how-can-i-delete-book

      Изтриване
  13. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря за идеята! Трябва ли след прочитане да се изтрие книгата? Ако трябва, как става това?

    ОтговорИзтриване
  15. много благодаря ,работи перфектно !

    ОтговорИзтриване
  16. Бог да те благослови че си отделил време да го споделиш,справихме се и съм много щастлива:-)

    ОтговорИзтриване
  17. И от мен благодарности за автора!!! Продължавай все така да си успешен!

    ОтговорИзтриване
  18. Чудесна статия, много добре написана!

    ОтговорИзтриване
  19. А някаква идея защо е забранен този url вече? :(
    Имах го каталога на читанката и не ме допусна.
    Help???

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...